HYZA nezvažuje predaj topoľčianskeho závodu

27.11.2012 Bratislava

Bratislava 27. septembra (TASR) - Majiteľ spoločnosti HYZA, a.s., nezvažuje predaj topoľčianskeho závodu.

"Potvrdzujem, že o takejto možnosti nikdy neprebehli jednania s pánom Čakajdom, konateľom Hydiny Súlovce," dementoval pre TASR generálny riaditeľ firmy Karol Ponesz dnešné vyjadrenia konateľa spoločnosti Hydina Súlovce Mariána Čakajdu.

"Informácie o vstupe domáceho alebo zahraničného investora do spoločnosti HYZA, a.s. sú založené na špekuláciách, nezakladajú sa na pravde," zdôraznil Ponesz s tým, že firma uzatvára vertikálu v rámci skupiny, ktorá pestuje obilniny, spracováva krmivo a chová hydinu, ktorú následne spracuje a umiestni na pulty predajní.

HYZA je podľa neho najväčším a najmodernejším spracovateľom a výrobcom hydiny a hydinových mäsových výrobkov na Slovensku a plánuje ďalší rast. Doterajší, ako aj aktuálny vývoj poľnohospodárstva však neumožňuje firme využiť svoje kapacity naplno.

Európsky trh sa podľa neho stále vyvíja, čo spoločnosť núti sledovať trendy aj v zahraničí.

"V rámci hľadania možností zvyšovania efektivity navštívili zástupcovia skupiny Agrofert najväčšieho ukrajinského chovateľa a spracovateľa hydiny vystupujúceho pod značkou MHP. Na základe výmeny informácií následne absolvoval prehliadku topoľčianskeho podniku HYZA, a.s. Jurij Kosjuk, šéf spoločnosti Myronivskyj Chliboprodukt," priblížil Ponesz. Od roku 2006 je HYZA členom skupiny Agrofert holding, ktorá združuje šesť spracovateľských závodov hydiny na Slovensku a v Čechách.

"Môžem potvrdiť, že sme o tejto možnosti rokovali a máme záujem o vstup do firmy," vyhlásil dnes konateľ Hydiny Súlovce Marián Čakajda v súvislosti s možnosťou kúpy topoľčianskeho závodu firmy HYZA.

Hydina Súlovce zhruba do konca tohto roka zatvára svoju farmu. Dôvodom sú nízke nákupné ceny a nerentabilnosť výroby. O ďalšom osude spoločnosti sa rozhodne najneskôr do 20. decembra. Jednou z možností, ktoré vedenie farmy zvažuje, je vybudovanie vlastnej porážkarne a spracovateľského závodu, alternatívou je vstup do už existujúceho závodu na spracovanie hydinového mäsa.
 

Vyberte región